WhatsApp info

Samen in de strijd voor een veiligere wijk?

Veiligheid is een thema dat voor veel mensen een belangrijke rol speelt, iedere inwoner van Dichteren is hierbij gebaat en ook u als bewoner van Dichteren kunt hier een belangrijke rol in spelen.
De afgelopen maanden is gebleken dat buurtbewoners steeds vaker samen de strijd aangaan tegen onveiligheid door middel van ‘WhatsApp groepen’.
De bewoners informeren bij verdachte situaties eerst via de gebruikelijke weg de politie en daarna via de WhatsApp elkaar.
Ze reageren op de melding en zorgen voor extra ogen in de wijk waardoor de veiligheid verbeterd kan worden doordat extra ogen de anonimiteit wegnemen waar criminelen juist zo van genieten.
De gemeente en de politie juichen het initiatief van een WhatsApp-groep van harte toe omdat buurtbewoners extra ogen en oren zijn in de wijk.
(U kunt zien welke groepen er in de wijk al aanwezig zijn op de pagina Whatsapp-groepen.)
 
 
Een voorbeeld:
Onlangs is in het centrum van Doetinchem de ‘Crime App Centrum’ van start gegaan en deze heeft vrijwel direct zijn vruchten afgeworpen.
De Crime App van winkeliers, politie en parkeerwachten in hartje Doetinchem heeft op een koopzondag in december direct zijn nut bewezen.
Een 5-jarig jongetje dat zoek was geraakt in de Catharinastraat is via de speciaal opgerichte WhatsApp-groep een kwartier later gevonden.
Dit is een prachtig voorbeeld van een situatie waarbij de Crime App Centrum direct zijn werking heeft bewezen en waardoor duidelijk wordt dat deze WhatsApp groep ook ingezet kan worden voor andere doeleinden met een gemeenschappelijk belang dan winkeldiefstal.
 
 
Whatsapp kan heel snel werken;
Via WhatsApp kunnen burgers en de politie makkelijk informatie uitwisselen.
Op die manier kunnen daders sneller gepakt worden, zo meent de politie.
Wel moet bij nood altijd eerst 112 gebeld moet worden.
Een jonge fietser uit Ede die tijdens een nachtelijke fietstocht in de nacht van zaterdag op zondag in Ede een spiegel van een geparkeerde auto aftrapte, had daarna beter even achterom kunnen kijken.
Achter hem reden namelijk leden van de WhatsApp groep uit de desbetreffende wijk, zij hebben de politie gealarmeerd door 112 te bellen en hebben daarna een melding gemaakt in de WhatsApp groep waardoor de politie met behulp van de buurtbewoners de jongen heeft kunnen arresteren.
 
 
Hoe maak ik nu een whatsapp-groep aan;
Uitleg hierover kunt u het beste lezen op de site van Whatsapp zelf.
Deze site wordt immers up-to-date gehouden bij wijzigingen in Whatsapp.
 
 
Hoe kan ik het beste omgaan met de Whatsapp-groep;

  • Als u zelf een WhatsApp-groep aanmaakt, weet dan dat u maximaal 100 personen (mobiele nummers) aan deze groep kunt toevoegen.
  • Alleen de oprichter van de WhatsApp-groep kan mensen toevoegen aan de groep. Wanneer u zelf een WhatsApp-groep creëert, bent u automatisch de contactpersoon van deze groep.
  • Als u zelf wordt toegevoegd aan een WhatsApp-groep, heeft u altijd de controle over uw deelname.
  • U kunt in een groep blijven of een groep verlaten wanneer u maar wenst.
  • Onthoud wel dat de contactpersoon van de groep als enige de mogelijkheid heeft om mensen (opnieuw) toe te voegen.

 
 
Tips voor het gebruik van een WhatsApp groep
Ziet u iets verdachts in uw buurt? Gebruik dan de SAAR-volgorde:

  • S = Signaleer
  • A = Alarmeer de politie via 1-1-2
  • A = App naar de deelnemers in uw WhatsApp-groep om uw waarneming bekend te maken. (Vermeld ook of er al iemand naar 1-1-2 heeft gebeld.)
  • R = Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon. Houd de veiligheid in de gaten. Het is niet de bedoeling dat u voor eigen rechter gaat spelen.

 
 
Vermeldt tijdens een mogelijke melding aan 1-1-2 vanuit de Whatsapp-groep dat u lid bent van deze Whatsapp-groep, zodat er vanuit de politie terugkoppeling plaats kan vinden.
De politie doet zijn uiterste best, mocht u echter onverhoopt binnen 48 uur na uw melding geen terugkoppeling hebben gehad, neemt u dan contact op met uw wijkagent via 0900-8844.

  • Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
  • Foto’s van een verdacht persoon versturen aan de deelnemers van de WhatsApp-groep mag alleen voor het doorgeven van een signalement en als dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht van een verdacht persoon kunnen ook goed beschreven worden. Bij voertuigen kunt u denken aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
  • Gebruik de WhatsApp-groep van uw buurt alleen voor verdachte situaties en als het om de veiligheid in uw buurt gaat om de attentiewaarde hoog te houden.
  • Zowel de politie als de gemeente zitten niet in WhatsApp-groepen: bij verdachte situaties belt u de politie via 1-1-2.

 
 
Afspraken met elkaar

  • Spreek onderling gezamenlijke spelregels af voor de WhatsApp-groep. Bijvoorbeeld over de minimumleeftijd van de deelnemers en over welke straten bij ‘uw wijk of buurt’ horen.
  • Spreek af dat in een verdachte situatie één persoon de politie via 1-1-2 belt met een signalement. Laat in een WhatsApp-bericht aan elkaar weten dat 1-1-2 al gebeld is! Daarmee voorkomt u een overvloed van 1-1-2-meldingen. Bel wel opnieuw 1-1-2 als u meer informatie heeft zoals een vluchtroute of een aanvulling op het signalement.
  • Denk na over hoe u andere buurtbewoners die niet in de WhatsApp-groep zitten kunt betrekken/op de hoogte kunt houden over wat er in uw buurt speelt.
  • Breng andere partners in uw wijk/ buurt op de hoogte van uw WhatsApp-groep (denk hierbij bijvoorbeeld aan scholen, verenigingen, buurthuizen en uw woningcorporatie).

 
 
Meldt uw bestaande WhatsApp-groep aan;
Bestaat er in uw straat of wijk al een WhatsApp-groep ? Dan willen we graag de gegevens van de beheerder van deze groep op onze site vermelden.
Geef dan deze gegevens door via onze contactpagina.
(U kunt zien welke groepen er in de wijk al aanwezig zijn op de pagina Whatsapp-groepen.)