Wijkagent

 

Even voorstellen.

Mijn naam is Frans Geerdink en per 1 oktober 2015 ben ik de wijkagent van Dichteren, De Hoop, Wijnbergen en ’t Weerdje. In 1983 ben ik bij de toenmalige gemeentepolitie Doetinchem begonnen na ruim 6 jaar bij de Marechaussee te hebben gewerkt. Sinds die tijd woon ik in Doetinchem. Ik heb vele jaren als wijkagent in de wijken Oosseld en Schöneveld gewerkt. Bij ons district is het verplicht tussen 4 en 6 jaar te rouleren van wijk. De laatste 5 jaar was ik de wijkagent van Wehl. Ik ga de komende tijd de wijk leren kennen en contact leggen met de wijkbewoners. Tevens ga ik kennis maken met de verschillende netwerken en instanties.

Wat doet de wijkagent?

De politie kent allerlei specialisten. Iedere specialist werkt binnen zijn eigen aandachtsgebied aan verbetering van de veiligheid. De wijkagent is één van die specialisten. Elke politie-eenheid kent meerdere wijken en dus ook meerdere wijkagenten. Hun naam zegt het al: voor hen staat de veiligheid in de toegewezen wijk centraal. Maar, wat doen ze nou eigenlijk precies? Wie is de wijkagent in welke wijk? En voor welke zaken kun je bij hen terecht?

Wijkagenten hebben ruime algemene politie-ervaring en zijn de belangrijkste schakel tussen de politie-eenheid en de buurt omdat zij:
• criminaliteit bestrijden;
• veel aanwezig zijn in de wijk;
• veel kennis hebben over de wijk, inclusief incidenten en criminaliteitstrends;
• contactpersonen kennen binnen instanties en instellingen die problemen kunnen oplossen;
• kennis hebben van jongerengroepen die overlast veroorzaken;
• verkeersgevaarlijke situaties kennen en aan de verbetering ervan werken.

Hoe beter de wijkagent zijn buurt kent, hoe meer hij (of zij) er kan doen voor de algemene veiligheid. Die benodigde informatie moet deels ook uit de buurt komen. Gebeurt er dus iets bijzonders, geef dat dan door aan de wijkagent en help zo de buurt leuk en veilig te houden.

Meer informatie of contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.